Hier en nu

Aandacht is een mooi begrip. Je leest er veel over en wordt er zelf dagelijks mee geconfronteerd. Er wordt een groot beroep gedaan op onze aandacht door je werk, gezin, tuin, familie, vrienden, hobby, sporten en zoveel meer. Het is best veel wat je aandacht vraagt. En natuurlijk ben jijzelf de belangrijkste om aandacht te geven.

Hoe vaak doen we iets op de automatische piloot. Je rijdt naar je werk en halverwege denk je, ben ik hier al? Je let nauwelijks op je omgeving en je gedachten dwalen af; Wat gaan we vandaag eten, hoe zou het zijn met…, of  hoe kom ik deze drukke dag op mijn werk door? Herkenbaar? Eigenlijk kun je je afvragen of je het dagelijks leven op deze manier bewust ervaart. Ben je aanwezig in het hier en nu of laat je je afleiden door je gedachten over alles wat is geweest of nog gaat gebeuren. Je hoofd staat continue aan en je wordt in beslag genomen door vele gedachten. In je hoofd ervaar je herinneringen en gedachten over wat je verwacht van het leven. Maar het verleden is geweest de toekomst gaat nog gebeuren. Het heden is NU.

Hoe fijn zou het zijn als je een knopje hebt waardoor je je gedachten kunt uitzetten. Het lijkt mij heerlijk want ook mijn hoofd maakt soms overuren. Toch kun je niet zonder je gedachten omdat het leven soms vraagt om je verstand boven je gevoel in te zetten. Het is de kunst om hier een juiste balans in te vinden. Leven in het hier en nu kun je oefenen. Mindfulness kan je hierbij ondersteunen om bewuster te leven en meer aanwezig te zijn in het moment. Ook raak je minder snel afgeleid door prikkels uit je omgeving. Uit onderzoek blijkt dat je hierdoor meer voldoening en zingeving ervaart in het dagelijks leven.

Eigenlijk is leven in het hier en nu niet zo moeilijk. Als je door het bos loopt zet je bewust je voeten op de grond. Je zet je zintuigen open en geniet van de geur van het bos, je hoort de fluitende vogels, je voelt de warmte van de zon en de wind laat je haren wapperen. Hetzelfde geld voor eten, het knuffelen van je kinderen, het luisteren naar muziek, de liefde die je voelt voor je naasten. Op deze manier ervaar je alles meer intens en bewust. Mindfulness is in feite met aandacht leven in het hier en nu

Delen
Gepubliceerd door:
Angelique Anbergen

Recente artikelen

KOUD douchen is HOT

Koud douchen is helemaal in! Je leest en hoort er veel over. En dat is…

2 jaar geleden

Methode Beter ademen®

Ademen doen we allemaal 24 uur per dag. Vaak automatisch en onbewust. De Methode Beter…

2 jaar geleden

Reiki geven en ontvangen is zo fijn

Reiki staat voor allesomvattende levensenergie. Het is een manier om de verbinding tussen je hoofd…

3 jaar geleden

Wandelcoaching

Wandelcoaching is een prachtige manier om in contact te komen met je lichaam en geest.…

3 jaar geleden

Loslaten, hoe doe je dat?

Laat het los, is een veel gehoorde kreet in het dagelijks leven. Het klinkt heel…

3 jaar geleden

Angst kan je leven beheersen, lees wat je eraan kan doen

Angst kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan verlammend en benauwd voelen. Durf jij je…

4 jaar geleden