Selecteer een pagina

Wat betekent dat eigenlijk? Ego zie ik als gedachten die voortkomen uit een deel van jou dat nog niet helemaal verbonden is met wie je werkelijk bent. Eigenlijk zijn het gedachten die ontstaan omdat je je onzeker voelt, angstig bent en twijfelt. Deze gedachten zijn dan ook vaak gebaseerd op een gebrek aan bijvoorbeeld zelfvertrouwen of positieve gedachten. Het zijn patronen van denken die je jezelf hebt eigen gemaakt en als het ware een soort van overlevingsstrategieën zijn geworden. Ego kan heel dominant aanwezig zijn en een strijd aan gaan met je ZELF. Ik noem het vaak de saboteur omdat het je weerhoudt van ZIJN wie je bent. Het is als het ware een soort stemmetje in je hoofd die continue probeert om je kleiner of groter te laten voelen. Bijvoorbeeld tijdens een presentatie op je werk die niet gaat zoals je had gedacht kan je ego zeggen, zie je wel dat je dit niet kan. Of als de presentatie wel slaagt en je complimenten krijgt, stijgt je ego enorm en denk je dat niemand het beter kan dan jijzelf. Ego heeft verschillende manieren om jou te saboteren. We kennen allemaal wel gedachten of gevoelens als: oordelen, jaloezie, zelfmedelijden, controlebehoefte, angst, enzovoorts. Het ego is op deze manier telkens bezig om jouw leven te ondermijnen. Herken je dit?
Toch is je ego soms ook van levensbelang. Het zorgt ervoor dat je blijft leven in situaties waarin je leven gevaar loopt. Bijvoorbeeld als je in de auto rijdt en niet je volledige aandacht hebt bij het rijden. Je raakt van de weg en ternauwernood geef je een ruk aan het stuur om die stoeprand te ontwijken. Dit doe je zonder nadenken. Er is geen tijd om te denken over hoe je in deze situatie moet reageren of wat anderen anderen van je actie vinden. Je ego redt op dat moment je leven. Je voelt tijdens dit soort momenten de adrenaline door je lijf gieren. Je ego is dan heel handig en levensreddend.
Om voluit te kunnen leven is lef nodig. Maar er is ook lef nodig om je ego te doorzien en te doorgronden. Dit is een proces wat echt aandacht en bewustwording van je vraagt. Toch hebben we allemaal een droom of een verlangen hoe we ons leven willen leven. Los van angsten, belemmeringen, overtuigingen en pijn. Jij bent degenen die daar zelf verandering in kan brengen. Alleen jij! Je kunt jezelf trainen om niet meer naar je ego te luisteren maar trouw te blijven aan wat je echt van binnen voelt. Je ego zal blijven proberen om invloed uit te oefenen. Het waarnemen, niet veroordelen maar met een knipoog ontvangen is voor mij een fijn manier om er mee om te gaan.
Mogelijk dat deze manier voor jou ook werkt. Ik wens je veel inzicht toe.