Selecteer een pagina
Home » Blog » BEWUST-ZIJN » Angst kan je leven beheersen, lees wat je eraan kan doen

Angst kan je leven beheersen, lees wat je eraan kan doen

door | 14 okt, 2020 | BEWUST-ZIJN, HOOFD HART BUIK

Beheerst angst je leven
Lees wat je eraan kunt doen

 

Angst en spanning horen bij veranderingen in je leven. Man, vrouw, kind, volwassene, succesvol of niet, iedereen kent een gevoel van angst. Je bent echt niet de enige met deze klachten. Gelukkig maar zou ik haast zeggen.

Eigenlijk is angst een emotie die je helpt als er gevaar is. Je ademhaling gaat versnellen, je hartslag gaat omhoog en je spieren gaan zich flink aanspannen. Je bent dus klaar om te vluchten of aan te vallen. Meestal is angst plotseling, hevig en kort. Maar wat als het je dagelijks leven gaat beïnvloeden en je leven gaat beheersen?
Angst kan omslaan in paniek en dan kan je lichaam rare dingen gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld gaan hyperventileren. Hyperventileren is een verstikkend en benauwd gevoel. Logisch dat je van dat gevoel weg wilt. Je gaat vluchten en een volgende keer ga je die situatie uit de weg. Er onstaat dan angst voor de angst.

Ik heb zelf ook een angst gehad om in het openbaar te spreken. Het ging mijn leven beheersen en ik leerde mezelf allerlei trucjes aan om het te ontlopen. Dit gaf veel spanning en kostte bovendien ook erg veel tijd. Tijd die ik nodig had om in mijn hoofd de situatie te analyseren en te bedenken wat er allemaal mis kon gaan.  Ik was bang voor het oordeel van de ander met als gevolg, afwijzing. Het gaf me een verlammend gevoel en ik had het gevoel dat ik aan het overleven was.

Door de angst aan te durven kijken, de angst te voelen en er nieuwsgierig naar te zijn haal je enorme lading van deze emotie. Je gaat als het ware jezelf toestaan om deze spanning te mogen voelen. Daarnaast kun je jezelf ook de vraag stellen waarom je dit je zoveel spanning geeft. Ben je bang voor afwijzing, bang om te falen of om alleen achter te blijven. Je gaat hierdoor niet weg van de angst maar stelt je open om het te onderzoeken. Op een milde manier, zonder oordeel, neem jij jezelf serieus. Dit kan een hele geruststellende manier zijn om met je angst om te gaan. Ook je ademhaling kan je ondersteunen tijdens dit angstige gevoel. Je zult vast herkennen dat je ademhaling tijdens spanning vrij hoog zit. Dit kan zelfs pijnlijk zijn in je borststreek. Door naar je buik te ademen voel je vaak al ruimte ontstaan. Ook is het van belang om stevig te gaan zitten of staan. Voel je voeten op de grond of je billen in die stoel. Richt je aandacht hierop zodat je voelt dat jij de regie hebt en niet je angst.
Wil je van deze angst afkomen dan is de enige optie, dat wat je zo spannend vindt wel aan te gaan, nadat je jezelf hebt toegestaan om het spannend te vinden. Je zult ervaren dat de weg naar dat spannende moment vaak veel erger is dan het moment zelf. Je angst of spanning delen met anderen is ook een hele mooie manier om spanning van je af te laten glijden. Je laat een stukje kwetsbaarheid zien waardoor je direkt verbinding krijgt met die ander. En waarom? Omdat het heel menselijk is en anderen dit herkennen.

Nooit meer angst ervaren, is dat mogelijk? Nou nee. Angst hoort bij ons. Je zult altijd weer voor nieuwe uitdagingen staan die spannend kunnen zijn. Maar ga je het aan dan zul je nadien opluchting, trots en energie voelen. En dat heb je dan ook verdiend! Je hebt gevoelt dat als je ervaringen gaat opdoen die spannend zijn, je steeds meer vertrouwen gaat krijgen. En je voeten, die staan nog steeds op de vaste grond!

Herken je jezelf in dit blog en wil je aan de slag met je angstige gevoelens boek dan een gratis kennismaking. Ik begeleid je graag om je angst te leren aankijken.

Over mij

Veiligheid en vertrouwen zijn mijn uitgangspunten tijdens de behandelingen

Gerelateerde artikelen

Ego, wat is dat eigenlijk

Ego, wat is dat eigenlijk

Wie wil er nou niet voluit leven. Vaak worden we belemmert door gedachten die voortkomen uit ons ego. Gedachten die gebaseerd zijn op gebrek. Angst twijfel en onzekerheid kunnen ervoor zorgen dat je niet voluit durft te leven omdat je ego je hiervan probeert te weerhouden.

lees verder
Gronden, hoe doe je dat

Gronden, hoe doe je dat

Een ander woord is AARDEN. Je maakt als het ware een verbinding tussen lichaam en geest door bewust contact te maken met de grond. Je gaat stevig met je voeten staan en voelt dat je in je kracht komt. Het is een belangrijke basis om regie te ervaren in je leven.

lees verder
Wandelcoaching

Wandelcoaching

Wandelcoaching is een prachtige manier om in contact te komen met je lichaam en geest. Ik laat je door de vertraging tijdens de wandeling, mindful waarnemen en zijn. Je zult merken dat je steeds meer uit je hoofd gaat en meer in je lijf zakt. De energetische oefeningen en symbolen uit de natuur gebruik ik als symbolen of metaforen om meer in contact te komen met je gevoel.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin