Selecteer een pagina
Home » Blog » ADEMEN » KOUD douchen is HOT

KOUD douchen is HOT

door | 22 okt, 2022 | ADEMEN, BEWUST-ZIJN

Waarom KOUD douchen zo HOT is!

Koud douchen is helemaal in! Je leest en hoort er veel over. En dat is niet voor niks. Koude training heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen.

Voor veel mensen is het een uitdaging om met koud douchen te beginnen. Maar ben je eraan gewend dan wil je eigenlijk niet anders meer. Deze ervaring deel ik zelf ook. Voordat je met deze ervaring gaat beginnen wil ik je eerst laten weten wat koude training voor voordelen oplevert.

Tijdens de koude training zijn je ademhaling en mindset van groot belang bij. Waarom lees je verder in het blog. Daarnaast heb ik 10 stappen voor je uitgewerkt hoe te beginnen met koude training onder de douche.

Ademhaling

Ons ademstelstel valt onder de vegetatieve functies die onze belangrijkste lichaamsprocessen aansturen zonder dat we er direct invloed op uit kunnen oefenen. Voorbeelden zijn onze hartslag, bloeddruk, immuunsysteem, spijsvertering enzovoort. Wat zo bijzonder aan ons ademhalingsstelsel is, is dat wij deze WEL kunnen beïnvloeden. Via onze ademhaling kunnen we direct invloed uitoefenen op ons autonome zenuwstelsel. Dit maakt ademen tot een prachtige tool om ons zenuwstelsel tot rust te brengen. Een rustige, diepe, lange uitademing via de mond en in via de neus brengt je zenuwstelsel tijdens de koude training tot rust. Je geeft als het ware een signaal af dat alles oké is en dat je lichaam niet in de vecht of vlucht modus over hoeft te gaan.

Bloedsomloop

Koud douchen verbetert de bloedsomloop. Als je het koud hebt sluit je lichaam automatisch de bloed toestroom naar minder vitale lichaamsdelen zodat de vitale lichaamsdelen als hart, longen, lever en nieren meer bloed ontvangen. Je kunt dit bijvoorbeeld voelen doordat je ledematen gaan tintelen omdat de bloedvaten vernauwen. Als je lichaam weer opwarmt gaan de bloedvaten weer open en komt de bloedsomloop weer meer op gang. Je traint dus als het waren je vaten door het te sluiten en te openen. Je kunt het vergelijken met sporters die hun spieren trainen. Het is gymnastiek voor de bloedvaten.

Stress

Veel mensen ervaren stressklachten. Als deze stressklachten aanhouden en er onvoldoende tijd wordt genomen om te herstellen kun je allerlei gezondheidsklachten ontwikkelen. Bijvoorbeeld; slaapproblemen, vermoeidheid, burn-out, angstklachten, pijnklachten, hoge ademhaling en hyperventileren. Een van de mogelijkheden om het effect van chronische stress te compenseren is het geven van een acute stressprikkel aan je lichaam. Dit doe je met een koude douche. Je lichaam gaat reageren met het aanmaken van neurotransmitters. Adrenaline, endorfine, dopamine en melatonine zorgen ervoor dat je meer energie en geluk ervaart. Ook hebben deze neurotransmitters een belangrijke rol bij onze stemming, slaap, eetlust libido en pijnverwerking.

Gewichtsverlies

Koud douchen draagt bij aan gewichtsverlies maar hoe zit dan nou? Wanneer je regelmatig in contact komt met kou reageert je lichaam op deze omstandigheden door bruin vet aan te maken. Bruin vet is in tegenstelling tot wit vet, gezond vet. Bruin vet zet namelijk energie die je binnenkrijgt via voeding om in warmte. Dit is nodig om je lichaamstemperatuur te reguleren. Wit vet doet dit daarentegen niet maar wordt opgeslagen als lichaamsvet rondom de organen en onder de huid. Ook kan bruin vet, wit vet verbranden. Dus als koud douchen bruin vet stimuleert begrijp je vast waarom koude training bijdraagt aan gewichtsverlies!

Immuunsysteem

Laaggradige ontstekingen in ons lichaam komen steeds vaker voor door een ongezonde levensstijl. Het zijn sluimerende ontstekingen die 24/7 actief zijn en daardoor veel energie van je vragen. Laaggradige ontstekingen zijn een van de belangrijkste oorzaken voor het ontwikkelen van welvaartziekten als diabetes type 2, burn-out, hoge bloeddruk, overgewicht en infecties. Als je koud doucht maak je lichaam witte bloedcellen aan en vermeerderen ontstekingsremmende eiwitten.

Concentratie en mindset

Beide begrippen zijn erg belangrijk. Ze zijn als het ware een wapen tegen de kou omdat ze de aanmaak van cortisolgehaltes (stresshormonen) naar beneden brengt. Als je lijf in contact komt met een koude douche of een ijsbad ontstaat er een enorme stressreactie in je lijf. Je lijf wil er alles aan doen om weer voor comfort te gaan. In dit geval warmte natuurlijk. Als je deze paniekreactie van je lichaam kunt waarnemen en de juiste focus vindt gaat je inwendige kacheltje aan om te overleven. Dit is een ‘vecht’ reactie van het lichaam. Juist dan is het de kunst om de focus, concentratie en mindset vast te houden. Lukt dit niet dan zal je lichaam direct koud worden. Dus wil je de kou kunnen trotseren dan is concentratie en meditatie een belangrijke staat van zijn om warmte vast te kunnen houden. Prachtig toch?

Ben je er klaar voor?

Ben je overtuigd van de vele voordelen? Dan volgen hier tips hoe te beginnen met koude training onder de douche;

  1.   Draai de kraan in 3 à 4 stappen terug naar koud
  2.   Bouw het op met lauw water
  3.   Zorg voor een rustige, diepe en lange uitademing
  4.   Begin met je voeten en ga langzaam naar boven via je billen
  5.   Ga door naar je handen, armen, rug en schouders en daarna je core
  6.   Laat je hoofd de eerste keren buiten beschouwing
  7.   Blijf gefocust op je ademhaling
  8.   Lang uit via de mond en in via de neus
  9.   Je hoofd altijd als laatst omdat je hier veel warmte kan verliezen
  10. Ben je inmiddels gewend zet de kraan kouder en breidt de tijd uit

Succes met bovenstaande stappen. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Wel adviseer ik mensen met hartklachten of twijfels eerst te overleggen met je huisarts of specialist.

 

Over mij

Veiligheid en vertrouwen zijn mijn uitgangspunten tijdens de behandelingen

Gerelateerde artikelen

Methode Beter ademen®

Methode Beter ademen®

Ademen doen we allemaal 24 uur per dag. Vaak automatisch en onbewust. De Methode Beter ademen® leert je in 4 stappen hoe jij je adem omlaag en in een rustig tempo kan brengen. Een goed adempatroon zorgt voor een betere verbinding met je lichaam en geest waardoor je meer rust, gezondheid, balans, energie en vertrouwen ervaart. Je leert te ademen van onderaf, moeiteloos en ruim vanuit de onderbuik.

lees verder
Gronden, hoe doe je dat

Gronden, hoe doe je dat

Een ander woord is AARDEN. Je maakt als het ware een verbinding tussen lichaam en geest door bewust contact te maken met de grond. Je gaat stevig met je voeten staan en voelt dat je in je kracht komt. Het is een belangrijke basis om regie te ervaren in je leven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin